top of page

Robotok, már az élelmiszeriparban is? 

01.png
2020 tavaszán Magyarországon elvégzett élelmiszeripari vállalatokra is kiterjedő felmérés (kkv robotizációs barométer) kimutatta, hogy a kkv-k elvárása a robotizációtól az, hogy a termelési költségek csökkenjenek, mellyel javítani tudnak a hatékonyságon. Növelni tudják a versenyképességet, a termék gyártásának mennyiségét és minőségét, ami nagyobb lehetőséget rejt a növekedés szempontjából. Mindemellett fontos tényező, hogy az emberi hibákat kiküszöböljék úgy, hogy megtartják az alkalmazottakat, valamint felmentik az alkalmazottakat a monoton és időigényes feladatok alól, így a magasabban hozzáadott értékkel rendelkező munkákra több idő jut. Ebben az esetben az ember képességeihez ideális feladatokkal foglalkozik, míg a kobot elvégzi a fizikailag megterhelő és veszélyes feladatokat.

 

Az élelmiszeripari vállalatok a termelés gyorsítása és az innováció miatt a lehető legnagyobb rugalmasságot várják el. Számtalan kihívással állnak szemben az élelmiszergyártók, hiszen nem csak a szigorúan előírt szabályoknak kell megfelelni, hanem a szabálytalan alakú, érzékeny állagú és anyagú termékekkel való összetett műveleteknek is.

Az élelmiszeripar és az üzemautomatizálás hagyományosan lemaradt más iparágak mögött az új technológiák átvételében. A számítógépes technológia gyors fejlődése, valamint a fogyasztók és a szabályozó szervek fokozottabb elvárásai az élelmiszerek minőségének és biztonságának javításával szemben azonban arra kényszerítette az élelmiszeripart, hogy lépéseket tegyenek a legtöbb gyártási folyamat automatizálása felé, mivel ahogy a többi iparágban is, az élelmiszeriparban is folyamatos a fejlődés, amivel lépést kell tartani. Az élelmiszeripar rengeteg egyedi kihívás elé állítja az automatizáló cégeket, azonban az iparág sikeresen alkalmazott számos automatikus folyamatot.

Az együttműködő (kollaboratív) robotok, más néven a kobotok hatékony automatizálási lehetőségeket és megoldásokat hoznak létre az élelmiszeriparban, mindezt az alkalmazások és gyártási területek széles körével. Előnye és jellemzője, hogy szűk termelési területen, az operátor közvetlen közelében is képes munkavégzésre, valamint könnyen szerelhetősége miatt az új feladatokra történő átcsoportosítás gyorsan kivitelezhető. Átlagosan fél nap alatt lehet telepíteni és üzembe helyezni egy új feladatra.

02.png

Egyéb iparágakban megszokott, hogy a szabványos automatizálási technológiát jelentős ideig képesek használni, addig az élelmiszeriparnak új, együttműködő technológiákra volt szüksége, melyeket érzékelőkkel és fejlett végberendezésekkel oldottak meg. Az ömlesztett termékek mozgatása is a 3D-s kameráknak köszönhető, ezzel megfelelnek a higiéniai előírásoknak és az alkalmazottakat is felmentik a nehéz fizikai feladatok alól.

Ennek megfelelve az együttműködő robotok a megismételhetőség és a rugalmasság ideális egyensúlyát nyújtják a gyártónak és a beszállítónak olyan folyamatokban is, amelyek eddig nem voltak alkalmasak automatizálásra.

Az általunk forgalmazott Universal Robots lehetővé teszi, hogy a vállalatok a lehető legnagyobb mértékben használják termelési kapacitásukat, valamint fenntartsák az állandó minőséget, mindezt folyamatos 0-24-ben való munkavégzési képességével és 0,03 mm ismételhetőségi pontosságával. Emiatt rövidebb ciklusidő áll rendelkezésre, valamint csökken az elvesztegetett nyersanyag mennyisége. Kis méretének és könnyű kialakításának köszönhetően a robotkarok kisebb munkaterületeken is alkalmazhatóak.

A kobotokkal az élelmiszeripar teljes területét lehetséges automatizálni. A rugalmasság az egyik fő tulajdonsága, amely lehetővé teszi az egyenletesen magas minőséget, pontosságot és nem utolsó sorban az állandó adagolást ismétlések után is. Növelik a folyamatok pontosságát, csökkentik a hulladék mennyiségét a folyamatokban. A kobotok ,,lights out” üzemmódban is használhatóak, amely annyit tesz, hogy emberi beavatkozás nélkül működik, tehát világításra sincs szükség.

A kobotokról rengeteg tanulmány és leírás található az interneten, amely szemlélteti, hogy milyen széles körű megoldásokra használható. Hitelesített biztonsági rendszerrel van ellátva, amely automatikusan leállítja a robotot, ha ütközés vagy akadályozás történik.

A kobot óriási segítséget nyújt a technológiára nyitott vállalatoknak a gyorsabb fejlődés és a hatékony piaci verseny érdekében, mindez annak köszönhető, hogy egyszerű programozni és használni is.

 

Forrás: Universal Robots

https://www.youtube.com/watch?v=f_lKN5HDKY4

Sipos Szabolcs

03.png
04.png
bottom of page