top of page

Új robot Magyarországon

A Universal Robots termékcsalád és a Quantum Lasertech Kft. Magyarországon elsőként értékesítette legújabb szériás robotját.

Az UR16e típusú kollaboratív robot használata nyugat Európában gyakori, viszont hazánkban most került először beüzemelésre egy nemzetközi H2020 kutatás-fejlesztési projekthez. 

A feladat témája a fenntartható fejlődés támogatása robotikával, ami a RoBUTCHER projekt nevet kapta. Célja egy olyan autonóm húsfeldolgozó cella létrehozása, amely hatékonyabbá, gyorsabbá teszi az élelmiszer ellátást.  

Magyarországon az Óbudai Egyetem csatlakozott a projekthez. Az egyetem kutatói a Universal Robots UR16e típusú robotkar beépítésével egy olyan húsfeldolgozó egységet szeretnének előállítani, ami a jövőben akár a hazai sertésfeldolgozó üzemek segítségére is lehet. 

,,Az UR16e típusú kollaboratív robot azért jó választás, mert 16 kg tömeget képes mozgatni, mégis biztonságos és együttműködő. Mikor kicsomagoltuk a szerkezetet, a szükséges csatlakozókat összekapcsoltuk és már működött is a robot. Így a telepítése hihetetlenül gyorsan megtörtént. A robot programozása is egyszerű."

Haidegger Tamás

 Egyetemi docens - Óbudai Egyetem, EKIK

20200527_083812641_iOS.jpg
bottom of page